Kerk in de steigers

Nieuws

06-09-2022 – Blog door Roy Timmerman

De Kerk in de steigers

De Domtoren wordt gerenoveerd / Uitbundig op Unsplash

Wie in de stad Utrecht is ziet de imposante Domtoren in de steigers staan. De toren is helemaal ingepakt en steen voor steen, laag voor laag wordt nagekeken en aangepast. De Domtoren wordt (opnieuw) gerenoveerd. Deze renovatie duurt al een aantal jaar en zal pas in 2024 worden afgerond. Dan kan hij er weer ongeveer 30 jaar trots hoog boven de stad uittorenen.

Bij deze gedachte denk ik dat de Kerk in het algemeen zou zo’n verbouwing wel kan gebruiken. In menig boekenkast staat of stond ooit een boek met die titel: ‘Kerk in uitvoering’. Daarin werd benadrukt dat het nodig is om de kerk regelmatig te hervormen. Gemeenteopbouw processen en de vitale kerk worden benadrukt in menig boek. Die boeken zijn een mooie stimulans om te veranderen. Door samen dingen te ondernemen en een herijking van een theologische visie op de stad bouw je samen en uiteraard in afhankelijkheid van God, de Kerk.

Samen kerk in Utrecht
De kerk (in Utrecht) is eeuwenoud en ze gaat nog steeds mee. Dat de inhoud van het verhaal niet is aangepast, is de belangrijkste reden van haar bestaan. De Bijbel is en blijft Gods woord. Maar de kerk is qua vorm niet altijd en overal hetzelfde gebleven. Godzijdank bewegen de christenen mee met de Geest. En zie wat Hij doet in Utrecht.
Voorgangers, dominees en priesters trekken samen op door onder andere samen te bidden. In het kader van 900 jaar Utrecht is er gebedsrooster gemaakt. In de afzonderlijke zondagsdiensten van baptistengemeentes, gereformeerde en protestantse kerken en de Rooms-Katholieke Kerk wordt er voor een specifiek onderwerp gebeden. Om het jubileum van de stad te vieren trekken ze ook samen diaconaal op door hulp aan de hele stad te bieden.

Levende stenen
Het doel is tweeledig. Er samen zijn voor de stad en een bewustwording van de kerkgangers dat je één bent. Op die manier wordt de kerk gerestaureerd. Elke levende steen wordt ingezet. Als één lichaam opereren ze in de stad. Zal God dan niet worden verhoogd? God heeft een missie en Zijn kerk heeft daarin een taak. Die taak wordt in Utrecht weer laag voor laag uitgevoerd, zodat er weer een getuigenis boven de stad uittorent.