Kerk heeft impact

Kerk heeft impact


De kerken in Amsterdam-Noord hebben grote invloed in hun omgeving. Dat blijkt uit een onderzoek die de kerken in samenwerking met Nayba Nederland hebben laten uitvoeren. Het is het eerste onderzoek in Nederland op de invloed van de kerken op de welzijn van de stad. De onderzochte geloofsgemeenschappen hebben een gezamenlijke waarde van ruim 1 miljoen euro.

Nayba, voorheen bekend onder de naam Cinnamon Network International, heeft een audit ontwikkeld dat al in veel landen de waarde van de kerken in de maatschappij kan berekenen. Matt Bird is de oprichter, maar in Nederland is een eigen onderzoeksteam en bestuur actief. Opdrachtgevers zijn het stadsnetwerk in de hoofdstad, ACCL en Kerk in Noord. Kerk in Noord is een platform van vertegenwoordigers van diverse kerken, missionaire en diaconale organisaties in Amsterdam-Noord. Zij streven naar samenwerking in missionaire en diaconale betrokkenheid bij het stadsdeel. Er is een enquête gestuurd naar de geloofsgemeenschappen en op geloof baseerde organisaties. Daar heeft 45% op gereageerd.

Welzijnsimpact
Ondanks de ambitieuze ontwikkelingen van het stadsbestuur aan de noordkant van Amsterdam is er veel nood zoals armoede, eenzaamheid en algemeen welzijn in het noordelijke stadsdeel van Amsterdam. Het rapport, Impact audit Amsterdam-Noord laat zien dat de geloofsgemeenschappen niet alleen een cruciale rol hebben gespeeld bij het inspelen op de toegenomen noden van het afgelopen jaar. Ook lang voor de pandemie is geprobeerd de bredere gemeenschap van dienst te zijn.

Grote waarde
De 18 organisaties die hebben gereageerd vormen net niet de helft van de geloofsgemeenschappen in Amsterdam-Noord. Uit het onderzoek blijkt is een top drie vast te stellen van dienstverlening. ‘Verbinding met anderen en de omgeving’ is duidelijk nummer één. Daarna volgen ‘materiële hulp’ en ‘activiteiten en ondersteuning voor de jeugd’.  Alle activiteiten bij elkaar zijn omgerekend € 1.207.022,- waard en bereiken meer dan 7000 personen, dat is gelijk aan 7% van de bevolking. Negen van de respondenten werken samen met anderen geloofsgemeenschappen.

Het onderzoek Impact audit Amsterdam-Noord van Nayba, kan opgevraagd worden bij Piet Brinksma: p.brinksma@gmail.com